فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1400)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم قاسمی حسین آبادی، طیبه زندی پور، سیمین حسینیان صفحات 1-13

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش گروهی مثبت نگری بر کیفیت زندگی و تاب آوری معلمان زن دانش آموزان استثنایی شهر تهران بود. روش پژوهش به شیوه ی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی معلمان زن مدارس استثنایی شهر تهران در سال تحصیلی 1395-1394 که 680 نفر بودند و از میان آن ها 24 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند و به پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL) و پرسشنامه تاب آوری دیویدسون و کانر (CD-RSC) پاسخ دادند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 8 جلسه برنامه ی مثبت نگری را دریافت نمودند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری و با نرم افزار تحلیل آماری SPSS نسخه 22، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که فرضیه‏ی پژوهش مبنی بر اثربخشی آموزش گروهی مثبت نگری بر کیفیت زندگی و تاب آوری معلمان زن دانش آموزان استثنایی، مورد تایید قرار گرفته است و معلمان زن گروه آزمایش نسبت به معلمان زن گروه کنترل در پس آزمون، به طور معناداری، کیفیت زندگی و تاب آوری بیشتر داشتند. بدین ترتیب استفاده از آموزش گروهی مثبت نگری موجب افزایش کیفیت زندگی و تاب آوری معلمان زن دانش آموزان استثنایی شده؛ زیرا روش مداخله مثبت نگر می تواند احساسات، رفتارها و شناخت های مثبت را در افراد افزایش دهد. از این رو، به کارگیری این آموزش می تواند در راستای بهبود کیفیت زندگی و تاب آوری معلمان مدارس استثنایی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، دانش آموزان استثنایی، کیفیت زندگی، مثبت نگری، معلمان زن
  • سارا نجاتی فر*، مهدیه باباربیع صفحات 14-25
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی روانی دوساهو بر بهبود مشکلات خواب کودکان دارای اختلال کم توجهی بیش فعالی بود. این مطالعه، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی کودکان پسر 8-12 سال با اختلال کم توجهی بیش فعالی در شهر اصفهان در سال 99-1398 است که تعداد آنان 350 نفر بود. آزمودنی ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت دو ماه در 8 جلسه یک ساعته توانبخشی روانی دوساهو شرکت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار های مورد استفاده، پرسشنامه کانرز فرم والدین و پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ (PSQI) بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری، در نرم افزار24 SPSS- تحلیل شد. نتایج کلی تحلیل کوواریانس چند متغیری روی میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون نشان داد توانبخشی روانی دوساهو بر بهبود کیفیت کلی خواب و ابعاد کیفیت ذهنی خواب، تاخیر در به خواب رفتن، اختلال های خواب و اختلال های عملکرد روزانه اثر معناداری داشت. در نهایت، می توان مطرح کرد که توانبخشی روانی دوساهو به طور معناداری کیفیت خواب را در کودکان با اختلال کم توجهی بیش فعالی بهبود بخشید و این نوع از توانبخشی می تواند به عنوان یک رویکرد مکمل در جهت بهبود مشکلات خواب کودکان دارای اختلال کم توجهی بیش فعالی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی بیش فعالی، توانبخشی روانی دوساهو، کودکان، مشکلات خواب
  • فاطمه نجفی، مهشید تجربه کار*، حسن محمد طهرانی صفحات 26-37
    هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر آموزش ارتباط موثر والد و کودک با توانمندسازی شناختی، بر بهبود عملکرد کودکان مبتلا به کم توجهی بیش فعالیبود. روش پژوهش از نوع آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل در نظر گرفته شد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 7 تا 11 سال بودند که در سال 1399 به مرکز مشاوره آموزش و پرورش ناحیه 2 کرمان مراجعه کردند. تعداد این کودکان 275 دانش آموز (101 دختر و 174 پسر) بود که مبتلا به اختلال کم توجهی بیش فعالی تشخیص داده شدند. بعد از تکمیل مقیاس رتبه بندی کانرز والدین (CPRS)، توسط والدین این کودکان، 60  نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند (20 نفر در هر گروه). پس از ریزش نمونه ها، تعداد آزمودنی ها در هر گروه به 15 نفر کاهش یافت. کودکان گروه توانمندسازی شناختی تحت 10 جلسه توانمندسازی شناختی و والدین گروه ارتباط موثر والد و کودک تحت آموزش 10 جلسه ای ارتباط موثر والد و کودک قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده های جمع آوری شده با مدل آماری کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هر دو روش بر عملکرد کودکان مبتلا  به کمبود توجه و بیش فعالی اثر دارد. اما روش آموزش ارتباط والد و کودک در بهبود عملکرد این کودکان موثرتر از روش توانمندسازی شناختی بود. بنابراین، از این شیوه های آموزشی می توان در بهبود عملکرد کودکان مبتلا به کم توجهی بیش فعالی بهره جست و پیشنهاد می شود هر دو روش در کنار هم به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: آموزش ارتباط والد و کودک، توانمندسازی شناختی، کم توجهی بیش فعالی
  • الهام دانشمندی، فائزه جهان* صفحات 38-48

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین میزان تاثیر هنردرمانی خانواده محور بر حساسیت اضطرابی، نگرش های ناکارآمد و سازگاری دانش آموزان مبتلا اختلال اضطراب فراگیر بود. در این مطالعه از طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل، استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیری که در سال 1399 به مراکز تخصصی مشاوره روان شناختی تحت نظارت سازمان بهزیستی شهر سمنان مراجعه کردند، تشکیل دادند که براساس گزارش مراکز این تعداد برابر با 181 دانش آموز بود. از میان آن ها به روش نمونه گیری هدفمند 30 نفر که ویژگی های لازم براساس آزمون اختلال اضطراب فراگیر و مصاحبه بالینی را داشتند، فهرست شدند و سپس بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تجدیدنظر شده حساسیت اضطرابی (ASI-R)، مقیاس نگرش های ناکارآمد (IAS) و پرسشنامه راهبردهای سازگاری کودکان بل بود. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار 23SPSS- با استفاده از تحلیل کوواریانس صورت گرفت. نتایج نشان داد که هنردرمانی خانواده محور بر حساسیت اضطرابی (039/0=P)، نگرش های ناکارآمد (001/0<p) و سازگاری (001/0<p) دانش آموزان دارای اختلال اضطراب فراگیر تاثیر معنادار دارد. آموزش هنردرمانی خانواده محور بر حساسیت اضطرابی، نگرش های ناکارآمد و سازگاری دانش آموزان دارای اختلال اضطراب فراگیر اثر معناداری داشت، با توجه به اینکه تقویت این مهارت های منجر به بهبود عملکرد روانی این نوجوانان می شود، بهره گیری از هنردرمانی خانواده محور به عنوان یک روش کارآمد اهمیت ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، حساسیت اضطرابی، سازگاری، نگرش های ناکارآمد، هنردرمانی خانواده محور
  • سالومه سخا*، محمد مظفری، سیامک سامانی، سجاد امینی منش صفحات 49-67
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی نقاشی درمانی، گل درمانی و روش تلفیقی بر تنظیم هیجان کودکان با اختلال کم توجهی- بیش فعالی  انجام گرفت. روش تحقیق در این پژوهش آزمایشی از نوع تک آزمودنی با طرح ABA  بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 8 تا 11 سال بود که در سال تحصیلی 1400- 1399 در مراکز ویژه بیش فعالی شهر تهران حضور داشتند، تعداد این کودکان 14 نفر بود. از بین آنها تعداد 6 کودک دارای اختلال کم توجهی- بیش فعالی (سه پسر و سه دختر) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری هدفمند گزینش شده و به صورت تصادفی در سه گروه 2 نفری قرار داده شدند. مداخلات نقاشی درمانی، گل درمانی و روش تلفیقی برای هر کودک طبق برنامه بازی درمانی کودک محور با رویکرد لندرث و براتون (2006)، به صورت 2 جلسه (یک ساعته) در هفته و به مدت 2 ماه طی 8 هفته (16 جلسه) اجرا گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم هیجان (ERQ) و سیاهه تنظیم هیجان (ERC) بود. تحلیل دیداری داده ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی بر اساس سه شاخص سطح یا طراز، روند و تغییرپذیری انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که مداخلات نقاشی درمانی، گل درمانی و روش تلفیقی بر تنظیم هیجان کودکان با اختلال کم توجهی- بیش فعالی تاثیر معناداری داشته و تاثیر این برنامه در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخلات درمانی (نقاشی درمانی، گل درمانی و روش تلفیقی) قادر است سبب افزایش تنظیم هیجان کودکان با اختلال کم توجهی- بیش فعالی شود. بنابراین، این مداخلات را می توان به عنوان درمان های مفید و کاربردی برای این کودکان درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خانواده محور- کودک محور، روش تلفیقی، گل درمانی، نقاشی درمانی
  • مریم هاشمی بخشی، غلامعلی افروز*، پرویز شریفی در آمدی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 68-77

    هدف پژوهش حاضر، تبیین و تحلیل تصویرسازی ذهنی پسران بینا و نابینا با و بدون تجربه بلوغ جنسی از ویژگی های شخصیتی صوت معلم می باشد. پژوهش حاضر با روش علی- مقایسه ای بوده و جامعه آماری، شامل کلیه دانش آموزان بینا و نابینا با و بدون تجربه بلوغ جنسی 10 تا 12 و 16 تا 18 سال شهر تهران، که در سال تحصیلی 1396-1395، مشغول به تحصیل بودند. نمونه این پژوهش را 120 نفر از دانش آموزان کلاس های چهارم، پنجم، ششم (دوره دوم ابتدایی) و کلاس های دهم، یازدهم، دوازدهم (دوره دوم متوسطه)؛ که به روش نمونه گیری هدفمند در دو مرحله انتخاب شده بودند، تشکیل می دهند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شانزده عاملی کتل (16PF) و پرسشنامه پژوهشگر ساخته تصویرسازی ذهنی استفاده شد. روایی ابزار پژوهشگر ساخته بر اساس نظرات اساتید و همچنین، پایایی آن با استفاده از آلفای کرانباخ محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون خی دو و نرم افزار SPSS-15 استفاده شد. یافته ها نشان داد که رابطه ی مثبت و معناداری بین ویژگی های شخصیتی تلاش و پشتکار، تندخویی، جسور بودن، جذابیت، بین دو گروه وجود دارد. آزمودنی ها صاحب صوت را از ویژگی های منفی چون سخت گیر بودن، مضطرب بودن، پرحرف بودن مبرا دانسته اند، در صورتی که خانم داوطلب معلمی دارای این ویژگی ها بود. در نهایت، می توان مطرح نمود دانش آموزان نابینا بالغ تصویرسازی ذهنی درست تری از صاحب صوت داشته اند و نیز صوت معلم در آموزش و یادگیری دانش آموزان نابینا بسیار مهم می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، بلوغ، تصویرسازی ذهنی
  • آیلار بهلولیان، علی شاکر* صفحات 78-86
    هدف پژوهش حاضر مقایسه خودپنداره تحصیلی، خودنظم دهی تحصیلی و اضطراب امتحان کودکان با اختلال کم توجهی بیش فعالی و عادی شهر تبریز بود. روش پژوهش علی- مقایسه ای بود و جامعه آماری شامل کودکان با اختلال کم توجهی بیش فعالی به تعداد 45  نفر و کودکان عادی پایه اول تا ششم ابتدایی مدارس شهر تبریز که حدودا 1000 نفر در نیمسال دوم تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل بودند نمونه آماری شامل 35 نفر کودک با اختلال کم توجهی بیش فعالی و 35 نفر کودک عادی می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از مراکز و مدارس کودکان بیش فعال سطح شهر تبریز انتخاب شدند و به پرسشنامه ارزیابی شناختی کودکان زاتر و چاسین (CCAQ)، پرسشنامه خودپنداره مربوط به مدرسه (SCSI) و پرسشنامه خودنظم بخشی تحصیلی (SRQ-A) پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) به وسیله نرم افزار SPSS-16  استفاده شد. یافته های به دست آمده نشان داد متغیرهای خودپنداره تحصیلی، اضطراب امتحان و خودنظم دهی تحصیلی در بین گروه های کودکان با اختلال کم توجهی بیش فعالی و عادی متفاوت هستند، به گونه ای که اضطراب امتحان در کودکان با کم توجهی بیش فعالی در مقایسه با کودکان عادی بیشتر می باشد. همچنین، می توان بیان نمود که خودپنداره تحصیلی و خودنظم دهی تحصیلی نیز بین کودکان با اختلال کم توجهی بیش فعالی نسبت به کودکان عادی کمتر می باشد. در نتیجه فراهم کردن فرصت های پیشرفت برای این دانش آموزان و افزایش اعتماد به خود و مدرسه، تشویق آن ها به تلاش بیشتر، جذاب ساختن محیط آموزش  برای بهتر شدن مشکلات آن ها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی بیش فعالی، اضطراب امتحان، خودپنداره تحصیلی، خودنظمدهی تحصیلی
  • آزاده اسمعیل زاده روزبهانی، ناصر بهروزی*، مرتضی امیدیان، غلامحسین مکتبی صفحات 87-98

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر توان بخشی شناختی رایانه ای بر توانایی کارکردهای اجرایی و حل مساله دانش آموزان با اختلال یادگیری در ریاضی بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل دانش‎آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی با اختلال یادگیری در ریاضی شهر کرج در سال تحصیلی 1399- 1398 است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 40 نفر انتخاب و پس از همتاسازی با جایگزینی تصادفی در گروه های آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 50 دقیقه ای برنامه آموزش نرم افزار توان بخشی شناختی کاپتانزلاگ (نسخه 2018) را به شیوه انفرادی دریافت کردند، در حالی که به گروه گواه این برنامه آموزشی ارایه نشد. به منظور جمع آوری داده ها از آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین (WCST) برگ و گرانت (1948)، آزمون برج لندن (TOL) شالیس (1982) استفاده شد. از تحلیل کوواریانس با نسخه 24 نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد. توان بخشی شناختی رایانه ای باعث شد که گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری در مقایسه با گروه گواه، درجاماندگی، زمان و کوشش های کمتری را برای رسیدن به الگو صرف کنند، انعطاف پذیری شناختی آنان نیز افزایش یافت؛ همچنین زمان تاخیر، زمان آزمایش و تعداد خطای کمتری را برای حل مساله داشتند، در حالی که تعداد مسایل حل شده آنان افزایش یافت (01/0>P). یافته ها نشان داد برنامه توان بخشی شناختی رایانه ای بر بهبود کارکردهای اجرایی و حل مساله دانش آموزان با اختلال یادگیری در ریاضی موثر است و می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مناسب استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری در ریاضی، توان بخشی شناختی رایانه ای، حل مساله، کارکردهای اجرایی
  • ساجده ودودی، علی اکبر ارجمندنیا*، مریم فکری صفحات 99-110

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و بررسی اثربخشی برنامه توانمندسازی شناختی- رفتاری مادران دارای کودک طیف اتیسم بر بهبود تعامل با کودک انجام شد. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری 30 مادر داوطلب دارای کودک اوتیسم بود که به روش نمونه گیری به صورت در دسترس 24 مادر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برنامه توانمندسازی شناختی- رفتاری مادران دارای فرزند مبتلا به طیف اتیسم طراحی و سپس برای گروه آزمایش اجرا شد. گروه آزمایش برنامه توانمندسازی شناختی- رفتاری را در 12 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند؛ درحالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. به منظور بررسی تاثیر برنامه توانمندسازی شناختی- رفتاری از مقیاس رابطه والد-کودک پیانتا (CPRS) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس در نرم افزار   SPSS-22 نشان داد که توانمندسازی شناختی- رفتاری در کاهش میزان تعارض و وابستگی و افزایش نزدیکی مادران کودکان طیف اتیسم موثر بوده است (001/0P<). نتایج پژوهش نشان داد که برنامه توانمندسازی شناختی- رفتاری مادران باعث کاهش تعارض وابستگی و افزایش خرده مقیاس نزدیکی بین والد-کودک در روابطشان گردید. این مطالعه، نقش بسزایی در افزایش اطلاعات مرتبط با تعاملات والد-کودک، کودکان و نوجوانان مبتلا به اتیسم از طریق آموزش به والدین به ویژه مادران ایفا نموده است.

    کلیدواژگان: تعامل والد-کودک، توانمندسازی شناختی- رفتاری، طیف اتیسم
  • زهرا حامدی، لیلا کاشانی وحید*، سمیرا وکیلی صفحات 111-120
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی اثربخشی بسته آموزش قالی بافی با رویکرد مشارکتی بر عز ت نفس نوجوانان آهسته گام بود. روش این مطالعه، نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان آهسته گام مقطع اول و دوم متوسطه مدارس استثنایی شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 که تعداد دانش آموزان 118 نفر بود. تعداد 24 نفر از آن ها به صورت هدفمند و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار سنجش مقیاس عزت نفس روزنبرگ (RSES) (1965) بود. گروه آزمایش در 12 جلسه 60 دقیقه ای به مدت هفت هفته شرکت کردند؛ در حالی که گروه کنترل در کلاس های سنتی قالی بافی تحت آموزش قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس به وسیله نرم افزار 25-SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر بیان کننده این بود که استفاده از بسته آموزش قالی بافی با رویکرد مشارکتی به طور معناداری بر عزت نفس با اندازه اثر 344/0 (05/0p≤) در نوجوانان آهسته گام تاثیرگذار بود. در نتیجه، می توان عنوان کرد که آموزش قالی بافی با رویکرد مشارکتی، قابلیت تقویت متغیرهای مهم دیگری از جمله عزت نفس را در نوجوانان آهسته گام دارا است.
    کلیدواژگان: آموزش قالی بافی، عزت نفس، نوجوانان آهسته گام
|
  • Maryam Ghasemi Hosseinabadi, Tayyebe Zandipour, Simin Hosseinian Pages 1-13

    The aim of this study was to determine the effectiveness of positivity group training on quality of life and resilience of female teachers in exceptional students in Tehran. The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all female teachers in special schools in Tehran in the 2015-2016 academic year (680 people), from among which 24 people were selected by available sampling and randomly replaced in experimental group (12 people) and control (12 people). They answered the WHO Quality of Life Questionnaire (WHOQOL) and the Davidson & Connor Resilience Questionnaire (CD-RSC). Experimental group participants received 8 sessions of positivity treatment program. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance in SPSS-22 software. The results showed that the research hypothesis on the effectiveness of positivity group training on quality of life and resilience of female teachers in exceptional students was confirmed and the female teachers in the experimental group were significantly higher than the female teachers in the control group in the post-test. They had more resilience. Thus, the use of positivity group training increases the quality of life and resilience of female teachers of exceptional students, because the positivity intervention method can increase positive emotions, behaviors and cognitions in people. Therefore, using this training can be useful in order to improve the quality of life and resilience of teachers in exceptional schools.

    Keywords: Positiveness, Quality of Life, Resilience, female teachers, Exceptional Students
  • Sara Nejatifar *, Mahdiyeh Babarabi Pages 14-25
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of psycho-rehabilitation Dohsa-hou on improving sleep problems in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. This study was a quasi-experimental research with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of this study included all boys aged 8-12 years with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder in Isfahan in 2019-2020 (N=350). Subjects were selected by available sampling method and randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group participated in Dosaho for 8 months during 8 one-hour psycho- rehabilitation sessions and the control group did not receive any intervention. The instruments used were the Connors Parent Questionnaire and the Petersburg Sleep Quality Questionnaire (PSQI). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance in SPSS-24 software. The general results of multivariate analysis of covariance on the mean scores of pre-test and post-test showed that psycho-rehabilitation Dohsa-hou improves the overall quality of sleep and dimensions of mental sleep quality, sleep delay, sleep disorders and disorders. Daily performance had a significant effect. Overall, Psycho-Rehabilitation Dohsa-hou significantly improved sleep quality in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder and this type of rehabilitation can be used as a complementary approach to improve sleep problems in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder To be placed.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Psycho-rehabilitation Dohsa-hou, children, sleep problems
  • Fateme Najafi, Mahshid Tajrobehkar *, Hasan Mohamadtehrani Pages 26-37
    The aim of this study was to compare the effectiveness of parent-child communication training and cognitive empowerment on improving the performance of children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. The research method was experimental with pretest-posttest design and a control group. The statistical population included all patients referred to the Education Counseling Center of District 2 of Kerman with the age group of 7 to 11 years in 2020 who were diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder. The number of these children was 275 students (101 girls and 174 boys). After completing the conners' parent rating scale (CPRS) by the parents of these children, 60 children were selected by random sampling method and randomly assigned to two experimental groups and one control group (20 people in each group). After reducing the subjects, the number of subjects in each group reached 15. The children in the cognitive empowerment group underwent 10 sessions of cognitive trainings and the parents in the parent-child communication group underwent 10 sessions of effective parent-child communication training, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by analysis of covariance. The results showed that both methods have an effect on the performance of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder but the parent-child communication training method was more effective in improving the performance of these children than the cognitive empowerment method. Therefore, these educational methods can be used to improve the performance of children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder and it is suggested that both methods be used together.
    Keywords: Teaching Parent-child Communication, Cognitive Empowerment, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Elham Daneshmandi, Faeze Jahan * Pages 38-48

    The present study was conducted to determine the effectiveness of family-centered art therapy on anxiety sensitivity, inefficient attitudes and coping of students with Generalized Anxiety Disorder. The research method was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design. The statistical population included 12-16 years old students with Generalized Anxiety Disorder in academic year 2020 in Semnan City, According to the centers, this number was equal to 181 students. Among them, 30 people were selected by purposive sampling method who had the necessary characteristics based on the test of Generalized Anxiety Disorder and clinical interview, and then were randomly assigned to the experimental and control groups (15 people in each group).The research instruments included Anxiety Sensitivity Questionnaire- revised (ASI-R), Inefficient Attitudes Scale (IAS) and Bell's Adjustment Inventory (BAI), (1961). Data analysis was done via SPSS23 software through MANCOVA method. The results of data analysis showed that family-centered art therapy has a significant effect on anxiety sensitivity (P=0.039), inefficient attitudes (P<0.001) and coping (P<0.001) of students with Generalized Anxiety Disorder. Family-centered art therapy training had a significant effect on anxiety sensitivity, inefficient attitudes and coping of students with Generalized Anxiety Disorder. Considering that strengthening these skills leads to improving the psychological performance of adolescents, using family-centered art therapy as an effective method is especially important.

    Keywords: generalized anxiety disorder, family-based art therapy, Anxiety Sensitivity, inefficient attitudes, coping
  • Saloumeh Sakha *, Mohammad Mozafari, Siamak Samani, Sajad Aminimanesh Pages 49-67
    The purpose of this study was the effectiveness of the painting therapy, clay therapy and combined methods on emotion regulation for children with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (ADHD). Research method in this study was single-subject of AB experimental designs. The study population consisted of all children aged 8 to 11 years that attended special centers centers hyperactivity in Tehran in the academic year 2020-2021, from whom 14 children were selected. From among them, 6 children with ADHD (three boys and three girls) were selected based on entry and exit criteria by purposive sampling and randomly assigned to three groups of two. Interventions included the painting therapy, clay therapy and combined methods for each child, according to the child-centered play therapy program with Landers and Bratton Approach (2006) were conducted in 2 sessions (one hour) per week and for 2 months during 8 weeks (16 sessions). The research instrument was a Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) and Emotion Regulation Checklist (ERC). Data visual analysis were performed at both within subject and intersubject levels based on three indicators of level, trend and variability. The results showed that the painting therapy, clay therapy and combined method interventions were effective on emotion regulation for children with attention deficit/ hyperactivity disorder and the effect of this program in the follow-up phase has been Stable.  Based on the findings, it can be concluded that interventions (painting therapy, clay therapy and combined methods) can increase the emotion regulation of children with ADHD. Therefore, these interventions can be considered as the useful and applicational treatments for these children.
    Keywords: emotion regulation, family centered-child centered, combined method, clay therapy, painting therapy
  • Maryam Hashemi Bakhshi, GholamAli Afrooz *, Parviz Sharifidaramadi, Masoud Gholamali Lavasani Pages 68-77

    Aim of present research is considering the visual imagination of personality characters of teacher’s voice in seeing and blind boys with and without experiencing the puberty. Statistical population included all blind and visually impaired 10 to 12 and 16 to 18 years old students with and without the experience of puberty in Tehran who were studying in the academic year 2016-2017. 120 students of primary school (fourth, fifth, sixth grades) and high school (tenth, eleventh, and twelfth grades) were chosen by purposive sampling method for the study. For data gathering Catell’s Sixteen Factors Personality Inventory (16PF) and self-made questionnaire were used. Validity and reliability of self-made questionnaire were assessed by experts’ opinion and Cronbach’s alpha. Chi-square test and SPSS software were used for statistical analysis. Findings showed that there is a positive and significant relationship between the personality traits of effort and perseverance, aggression, boldness, attractiveness, between the two groups. Subjects found the voice possessor to have negative characteristics such as being strict, anxious, and talkative, while the female volunteer teacher had these characteristics. Finally, it can be argued that adult blind students have more accurate mental imagery of the voice owner and that the teacher's voice is very important in the education and learning of blind students.

    Keywords: Visually Impaired, Puberty, Visual Imagery
  • Aylar Baholulian, Ali Shaker * Pages 78-86
    The purpose of this study was to compare the academic self-concept, academic self-regulation and exam stress in children with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) and normal children in city of Tabriz. The method of research in this study was causal-comparative. Statistical population of this study included children with ADHD (45 people) and normal children between first grade to grade sixth of elementary schools in Tabriz city where about 1,000 people were studying in second semester of 2015-2016 academic year (April and May). The sample of this study included 35 children with ADHD and 35 normal children who were selected using available randomly from centers and schools of hyperactive children in city of Tabriz and answered CCAQ, Self -Concept of School (SCSI) and Self-Regulation Questionnaires (SRQ-A). Data analysis was done using SPSS software for Multiple ANOVA Analysis of Variance (MANOVA). The results show significant difference in the variables of academic self-concept, exam stress and academic self-regulation between groups of children with ADHD and normal children. The result show us that academic self-concept and academic self- regulation in ADHD children are lower than normal children and also test-stress in higher than normal children in them. So we can suggest providing development opportunities for these students and increasing their confidence about school and themselves and also encouraging them to work hard and make school an enjoyable environment for them can make their problems a little bit better.
    Keywords: academic self-concept, academic self-regulation, Exam Stress, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Azadeh Esmailzadeh Roozbahani, Naser Behroozi *, Morteza Omidian, GholamHossein Maktabi Pages 87-98

    This study aimed to investigate the effectiveness of computer-based cognitive rehabilitation on executive function and problem-solving of students with Mathematics Learning Disabilities. This is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and a control group and two-month follow-up. The statistical population includes fourth grade elementary male students with learning disabilities in mathematics in Karaj during the 2019-2020 academic year, 40 people were selected by simple random sampling method and after matching with random replacement, they were divided into experimental (n=20) and control (n=20) groups. The subjects in the experimental group received the Captain's Log cognitive rehabilitation software Training Program (version 2018) individually for 10 sessions of 50 minutes, while the control group was not provided with this training program. To collect the research data the Wisconsin Card Sorting Test (WCST) of Berg & Grant (1948), Tower of London Test (TOL) of Shallice (1982) were used. The data were analyzed with a Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) test using the 24th version of SPSS. Computer cognitive rehabilitation caused the experimental group to spend less preservation time, and effort than the control group to achieve the pattern, and their cognitive flexibility increased; They also had less delay time, test time, and fewer errors to solve the problem, while their number of solved problems increased (p<0.01). The results of  the present research show a computerized cognitive rehabilitation training program can be used as an appropriate method for improving executive function and problem-solving among students with mathematics learning disabilities.

    Keywords: computerized cognitive rehabilitation, executive function, Mathematics Learning Disability, Problem-solving
  • Sajedeh Vadoudi, AliAkbar Arjmandnia *, Maryam Fekri Pages 99-110

    The preset study aimed to design and investigate the effectiveness of cognitive-behavioral empowerment program on mothers of children with Autism Spectrum Disorder on improving the interaction with the child. this study was semi-experimental with pretest and posttest design, and control group. The statistical population was 30 volunteer mothers with autistic children from among whom  24 mothers were selected by convenience sampling method and were randomly assigned into experiment and control groups. The cognitive-behavioral empowerment program was designed and performed for the experiment group. The experiment group received a cognitive-behavioral empowerment program in 12 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive training. Pianta Child-Parent Relationship Scale (CPRS) was used to investigate the effect of cognitive-behavioral empowerment program. Analysis of data by analysis of covariance in SPSS-22 showed that cognitive-behavioral empowerment was effective on reducing the conflicts and dependence and increasing intimacy between mothers and children with autism spectrum disorder (P<0.001). The results indicated that cognitive-behavioral empowerment program reduced the conflicts and dependency and increased the subscale of intimacy between the mother and the child. The present study played an important role in increasing information about the child-parent relationship in children and adolescents with Autism Spectrum Disorder through training the parents especially the mothers.

    Keywords: Autism Disorder, Child-parent Relationship, Cognitive-behavioral Empowerment
  • Zahra Hamedi, Leila Kashani Vahid *, Samira Vakili Pages 111-120
    The purpose of the present study was to study the effectiveness of a carpet weaving training program with a cooperative approach on self-esteem of slow-paced adolescents. The method of this study was semi-experimental with pretest-posttest design and a control group. The participants in the research were slow-paced students of the first and second grades in a special education school in Tehran in 2017 & 2018, who were 118 students. Twenty-four students from among them were randomly selected and assigned into the experimental and control groups (each group 12 students). 12 students of experimental group participated in this program, and the control group participated in the traditional carpet weaving training program. Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) (1965) was used to evaluate self-esteem, which were completed by the participants before and after the intervention. The obtained data were analyzed using Multiple Analysis of Covariance (MANCOVA), using statistical software SPPSS-25. The results showed significant differences (p<0/5) between the experimental and the control group in self-esteem, and it showed that all of these variables increased significantly after carpet waving training with the cooperative approach. At the end, it can be concluded that using carpet-weaving training with cooperative approach can be used for improving self-esteem in slow-paced adolescents
    Keywords: Carpet weaving training, Self-esteem, slow-paced adolescents